سودالیت sodalite نوعی مادهی معدنی تکتوسیلیکات است که رنگ آن آبی و کمی روبه بنفش است و عنصر سدیم را داخل خود دارد. این نوع سنگ افزون بر رنگ آبی در رنگهای دیگر مانند صورتی و خاکستری و نارنجی هم موجود است. برای ساخت زیورآلات معمولاً از رنگ آبی آن استفاده میشود. سودالیت به سنگ آزوریت و لاجورد بسیار شبیه است و هر سه سنگ رنگ آبی دارند که رنگ آبی آنها هم بسیار خاص است، اما ساختار آنان با یکدیگر متفاوت است. سنگ سودالیت در صنعت جواهرسازی و ساخت زیورآلات و مجسمهسازی و برخی صنایع دیگر هم استفاده میشود.
معنای سنگ سودالیت چیست؟
عنوان سودالیت از عنصر درونی آن برگرفتهشده است. سدیم معمولاً در همهی سنگهای آبی هست و بیشترین کانی موجود در سنگهای لاجورد است و به همین علت هم این دو سنگ را با یکدیگر اشتباه میگیرند.
سودالیت ها برعکس لاجورد، خالهای پیریت کمی دارند و از سنگ لاجورد سبکتر هستند و برخی از مواقع هم رگههای کسیت دارند و همانطور که گفتیم در صنعت جواهرسازی کاربرد زیادی دارند.
تاریخچه سنگ سودالیت
اولین بار سنگ سودالیت توسط اروپاییها در سال 1811 کشف شد. همانطور که گفتیم نام این سنگ از عنصر داخلی آن یعنی سدیم گرفتهشده است. سودالیت تا سال 1891 نوعی سنگ زینتی نبود و پسازآن در معادن انتاریو در کانادا کشف و شناسایی شد. سال 1901 یکی از معدنهای معروف به نام پرنسس سودالیت در کانادا به همین علت نامگذاری شد. این عنوان را بعدازاینکه شاهزادهی ولز عاشق سنگ سودالیت شد، روی آن معدن گذاشتند.
شاهزاده برای تزیین کردن اتاق خود در لندن از این سنگ استفاده نمود. سال 1906 هم مقدر 130 تن سنگ سودالیت به لندن ارسال گردید تا برای تزیین کردن خانهی شاهزاده استفاده شود. درواقع آن زمان سودالیت را شاهزاده آبی مینامیدند.
موارد استفاده سنگ سودالیت
سنگ سودالیت یکی از انواع سنگهایی است که با جواهر بسیار خوب تطبیق پیدا میکند و در ساخت انواع زیور و جواهرآلات از آنها استفاده میشود. سنگ سودالیت به شکل مهرههایی در سایزها و ابعاد و طرحهای گوناگون برای ساخت دستبند، گردنبند، انگشتر، گوشواره، پابند و … مورداستفاده است. سنگ سودالیت قابلیت ترکیب شدن با مس و نقره و طلا را هم دارد. سودالیت را معمولاً با جواهرهای سفیدرنگ و مروارید و کوارتز هم به کار میبرند و این دو کنار هم ازنظر رنگ و زیبایی ترکیب بسیار زیبایی را میسازند.
در برخی نوشتهها هم آمده است که علاوه بر جواهرسازی در برخی صنایع دیگر مانند ساخت سنگهای تزئینی و صنعت مجسمهسازی هم مورداستفاده قرار میگرفته است.
محدوده رنگ
سنگ سودالیت معمولاً رنگ آبی دارد و برخی مواقع این آبی مایل به بنفش است. رنگهای دیگر این سنگها که زیاد رایج نیست، زرد، صورتی، سبز، نارنجی و خاکستری است. Na8(Al6Si6O24)Cl2 ترکیب شیمایی این سنگ است و دارای مقداری زیادی از سدیم است. این سنگ معمولاً مات است و جلایی شیشهای دارد و میزان سختی آن معمولاً تا 6 است. سودالیت اکثر اوقات به شکل بلورهای مکعبی است.
بلورهای سنگ سودالیت
بافت سنگهای سودالیت به شکل تودهای و دارای شکستیهای صدفی شکل است. سیستم کریستالی این سنگ Hextetrahedral است. سنگ سودالیت شفافیتی همچون شیشه دارد و ترکهای شفاف آن روغنی شکل است. همانطور که گفتیم از شفاف تا مات آن موجود است و برخی از آنها دارای رگههای سفیدرنگ است. سودالیت های مات را میتوان تراش داد و از آن شکلهای مختلفی درآورد مانند بیضی، مستطیل و… .
نحوه تشکیل و پیدایش
محل تشکیل سودالیت در سنگهای آذرین است و تبلوریافتهی ماگماهای سدیم است. ماگماها سیلیکون و آلومینیوم هم در خوددارند که در کانیهای معدنی کوارتز و فلدسپات نیست. سنگهایی که سودالیت دارند: نفلین، تراکیت و سینیت و فونولیت ها هستند. درواقع این سنگها بسیار نادر هستند و همه جای کره زمین قابل دیدن نیست.
سودالیت نوعی ماده معدنی است که عضو گروهی است که به فلدسپاتوئیدها نیز معروف هستند. درواقع کانیهای کمیابی هستند که دارای کلسیم، پتاسیم و سدیم هستند و نمونههای فراوانی ازجمله سودالیت، لوسیت، نوسان و … دارند. این نوع از کانیها در سنگهای آذرین ورگهها و شکستگیهایی هستند که آنان را قطع مینمایند.
روش استفاده از سنگ سودالیت
همانطور که میدانید هر سنگی را پسازاینکه از معدن استخراج میکنند، در کارگاههای مخصوص تراش میدهند و آنها را به شکلهای گوناگونی تبدیل میکنند. سنگ سودالیت هم نسبتاً سخت است و با تراش آن به اشکال گوناگونی برای استفاده در صنعت جواهرسازی درمیآورند.
مبدأ و مناطق تولید سنگ
معدنهایی که از آنها این سنگ استخراج میشود موارد زیر است:
یچفیلد بریتانیا، مین و مگنت کوو و آرکانزاس در ایالات متحده آمریکا و نامیبیای شمالی و بریتیش کلمبیا؛ بانک روفت، انتاریو؛ شبهجزیره کولا روسیه؛ و قسمتی از گرینلند. بزرگترین کانسار سودالیت در باهیای برزیل است.
خواص سنگ سودالیت
این سنگ در برخی از مقبرههای باستانی و برخی از مناطق دیگر کشف شد و البته آن را با سنگ لاجورد اشتباه میگرفتند. سنگ سودالیت در مصر باستان برای دفع کردن گناهان خود و رفع ترسها و تقویت ذهن استفاده میشده است. این سنگ در یک روستایی در پرو به نام Caral-Chupacigarro نیز کشف شده و مردم در آنجا در 2600 سال پیش از میلاد مسیح با سنگ سودالیت تجارت میکردند. کارل یکی از شهرهای قدیمی در آمریکا است. این سنگ در لوکوراتا در کلمبیا نیز مورداستفاده و معامله قرار میگرفت. خاصیتهای پزشکی، متافیزیکی و درمانی این سنگها نیز بسیار مهم است.
فواید سنگ سودالیت
این سنگ بهعنوان یک سنگ آرامبخش است که میتواند صلح و شادی را برای افراد ایجاد کند. درواقع با همراه داشتن این سنگ انرژیهای منفی را از خود دور میکنید و انرژی مثبت به خود میدهید. در برخی منابع آمده است که برای کمکربن وزن و دادن انگیزه به ورزشکاران هم این سنگ مفید است. سنگ سودالیت برای درمان شدن بیخوابی یا بدخوابی و جذب کلسیم در بدن نیز بسیار عملکرد خوبی دارد.
توانایی شهودی انسان، نیز با سنگ سودالیت بهبود مییابد و در آرامش اعصاب هم مؤثر است. این سنگ در بهبود روابط معنوی با خداوند هم بسیار خوب و مفید است و ناخودآگاه انسان را بسیار آرام میکند.
تأثیر سنگ سودالیت بر چاکراهای بدن
سنگ سودالیت برای چاکرای سوم و ششم بسیار خوب عمل میکند. این سنگ به بینش افراد در درک بهتر مسئلهها کمک میکند. سودالیت درواقع برای تقویت ذهن و روان انسان مورداستفاده قرار میگیرد. هنگام مراقبه و مدیتیشن هم این سنگ چاکراهای انسان را تحت تأثیر قرار میدهد و با تسلط انرژی بر کل بدن، عملکرد ذهنی انسان را افزایش میدهد.
روش شارژ و نگهداری
یکی از روشهای شارژ و پاکسازی این سنگها، با نور خورشید است که از پاککنندههای طبیعی است. سنگ را میتوانید در برابر نور خورشید قرار دهید و انرژی آن را حفظ نمایید. قرار دادن سنگ در مقابل نور ماه نیز یکی دیگر از روشهای شارژ این سنگها است.
ماه تولد سنگ سودالیت
سودالیت سنگ ماه تولد آذرماه است و بهعنوان یک هدیهی بسیار خوب برای این افراد است.
پاکسازی سنگ سودالیت
سنگ سوالیت یکی از سنگهای کریستالی قدرتمند است که جهت پاکسازی کردن انرژیهای منفی است و روش نگهداری خیلی خاصی ندارد. این سنگها معمولاً سخت هستند ولی شما سعی کنید به آنها ضربهای وارد نشود. سودالیت در مقابل تغییرات دما هم بسیار مقاومت بالایی دارد. برای پاکسازی این سنگ از آب و صابون استفاده نمایید.
خواص درمانی
- کمک کردن به رفع بیماریهای روحی و روانی
- رفع افسردگی
- بهبود ترسها و استرسها
- تنظیم کردن فشارخون
- بهبود بیماریهای گوارشی مانند معده و روده
- بهبود مشکلات پوست
- کمک به عملکرد بهتر مغز
- کمک به عملکرد بهتر حافظه
- و…