فیروزه یک کانی مات است و رنگ آن از آبی تا سبز تغییر میکند. این رنگ فیروزه به علت فسفات هیدراته مس و آلومینیوم است. هزاران سال است که کانی فیروزه به علت رنگ خاصی که دارد، بهعنوان سنگ قیمتی به کار میرود. به دلیل استفاده سودجویان از زیبایی و کاربردهای سنگ فیروزه، تقلیدها و مواد مصنوعی مشابه با آن در بازار به فراوانی وجود دارد و همین اتفاق باعث شده است که نوع اصلی آن هم بیارزش گردد. یک مرجع اصلی برای ارزیابی کیفیت فیروزه، آبی آسمانی فیروزه ایرانی که در شهر نیشابور استخراج میگردد، است.
معنای فیروزه چیست؟
این سنگ با نامهای مختلفی در تاریخ بهکاررفته است. پلینی بزرگ آن را با اسم کالیس، صدا میزد و آزتکها به آن چالچیهویتل میگفتند. قدمت کلمه فیروزه به قرن هفدهم برمیگردد، و در اصل از کلمه فرانسوی turquois که به معنی “ترکی ” است، گرفته شده است. علت این که آن را با کلمه ترکی میشناسند این است که برای اولین با سنگ فیروزه از طریق ترکیه بود که به اروپا راه پیدا کرد.
معرب پیروزه، گوهری است سبز زنگاری رنگ و به فتح اول نیز آمده است. در لغتنامه به نامهای حجرالظفر، حجر -لغلبه، حجر العین و حجرالجاه آمده است. آن را به زبان پهلوی پرنگ، پروجك و پیروز آب نامیدهاند. فیروزه از سنگهای آذرین از جنس فسفات آبدیده آلومینیوم و مس است، کمتر به شکل متبلور دیده میشود، حاجب ماوراء است و رنگش از خاکستری سبز تا آبی آسمانی است. معمول رنگش در برابر رطوبت یا خشکی هوا و در ارتفاعات تغییر میکند. در نخبه الدهر فیروزه را سنگی مسی میداند كه از بخارهای مسی كه از معدن باال میآید به دست میآید.
نحوهٔ تشکیل و پیدایش سنگ فیروزه
بیشتر در سنگهای میزبان و رسوبات گروهی چه بهصورت رگه یا بهصورت پوستههای کمعمق، یافت میشوند. وقتی به یک سنگ فیروزه نگاه کنید رشتههای رگهمانند و رنگارنگی را خواهید دید که بر روی سطح آن قرار دارند. این رگهها درواقع بقایای سنگ میزبان هستند. برخی از سنگهای میزبان شامل کلسدونی، عقیق، و کائولینیت سفید است. در واقع فیروزه یک کانی ثانویه است و بر خلاف کانیهای اولیه که در طی تبلور ایجاد میشود. کانیهای ثانویه در طی فرایند هوازدگی بعدی به وجود میآید. مواد معدنی دیگری که اغلب همراه با فیروزه رشد میکنند مالاکیت و کریوکولا هستند. مانند فیروزه هر دوی این سنگهای قیمتی دارای سایههایی از سبز مایل به آب و مقدار زیادی مس هستند.
خواص شیمیایی فیروزه
بهترین نوع فیروزه دارای سختی 6 در مقیاس موس است. این کانی هیچگاه بهصورت تک کریستالی رشد نمیکند و دارای خواص بسیار متغیری است. از طریق آزمایش پراش اشعه ایکس که بر روی این سنگ انجامگرفته است، به این نتیجه رسیدند که سیستم کریستالی آن تری کلینیک است و تخلخل بالایی دارد. همچنین وزن مخصوص آن بین 2.6 تا 2.9 متغیر است. خواص آن بهاندازهٔ دانهٔ سنگ بستگی دارد. رنگ سنگ بهاندازهٔ خواص کانی، متغیر است و میتواند از سفید تا آبی پودری و تا آبی آسمانی و از سبز آبی تا سبز مایل به زرد هم تغییر کند. در زیر نور فرابنفش، فیروزه ممکن است گاهی اوقات به رنگ سبز، زرد یا آبی روشن فلورسانس کند. اما تحت اشعهٔ ایکس هیچ واکنشی از خود نشان نمیدهد.
موارد استفاده از فیروزه
فیروزه به دلیل رنگ زیبایی که دارد میتواند در قالب انواع وسایل تزئینی مانند دیوارکوب، نقاشی، گردنبند، انگشتر مردانه و زنانه، دستبند و … به کار برود. رنگ خاصی که این سنگ دارد، باعث جذابیت بسیار بالای آن شده است و میتواند در قالب انواع زیورآلات به کار آید.
انواع سنگ فیروزه
همانطور که میدانید فیروزه یکی زیباترین محبوبترین سنگها در میان سنگهای زینتی است بهطوریکه خانمها دوست دارند انواع زیورآلات با سنگهای فیروزه داشته باشند، البته که تنوع سنگهای فیروزه زیاد است و آنها را بر اساس انواعی که دارند تقسیم میکنند
وقتی صحبت از انواع فیروزه میشود منظور در واقع مواردی است که در ادامه به آنها اشاره شده است سنگ فیروزه از نظر رنگ و از نظر شکل، بر اساس معدن و فیروزه عجمی و فیروزه شجری که هر یک از این انواع نحوه تشخیص و ارزیابی خود را دارد.
انواع فیروزه بر اساس رنگ
اگر فیروزه را از نزدیک دیده باشید متوجه میشوید که سنگهای فیروزه دارای رنگهای مشخصی هستند از جمله میتوان اشاره کرد که فیروزه بین همین طیف رنگهایی است که نام میبریم یعنی بین آبی تیره و آبی روشن و آبی مایلبهسبز و تقریباً سبز که اگر سنگ فیروزهای که به شما میدهند رنگی غیر از این داشته باشد فیروزه نیست و حتی گفته میشود که هر چه آبی متمایل به سبز آن بیشتر باشد نشان از اصل بودن آن است و هم چنین ارزش آن بالاتر میرود به همین صورت از شما میخواهیم هنگام خرید فیروزه حتماً به رنگ آن توجه کنید تا به اصل و باارزش بودن آن پی ببرید.
انواع فیروزه بر اساس معدن
بسیار مهم است که فیروزهای که خریداری میکنید از کجا میآید منظور در واقع این است که از کجا استخراج میشود اگر بخواهید فیروزه اصل خریداری کنید باید تحقیق کنید که کدام معادن فیروزه مرغوبتری دارند. ایران یکی از مهمترین و اصلترین سنگهای فیروزه را از معادن خود خارج میکند، شهرهای کرمان و دامغان و نیشابور دارای معادن فیروزه هستند که در این میان بهترین سنگ فیروزه از نیشابور استخراج میشود و به دلیل اصل بودن نسبت به فیروزه کرمان و دامغان ارزش بیشتری دارند. شاید با خود بپرسید فیروزه غیر از ایران از کجا استخراج میشود.
- مصر
- آمریکا
- ایران
- تبت
اما بازهم در میان آنها ایران و نیشابورسنگ فیروزه اصل و مرغوبتری استخراج میکند. اگر به نیشابور سفرکرده باشید بهراحتی میتوانید فروشگاههای زیورآلات فیروزه را ببینید
انواع فیروزه بر اساس شکل ظاهری
چیزی که هنگام خرید بسیار مهم است شکل ظاهری فیروزه است، افرادی هستند که برایشان بسیار مهم است که فیروزهای که میخرند و یا زیورآلاتی که خریداری میکنند شکل فیروزه آنها چگونه باشد. در کل دو نمونه شکل برای فیروزه وجود دارد یک نمونه فیروزه که صاف و یکدست آبی است و بدون رگه و رنگ دیگر است که عربها این نوع سنگ فیروزه را عجمی هم مینامند و سنگ فیروزهای که دارای رگههای رنگ دیگر و یا رگههای تیرهتر از این سنگ است که به آن شجری میگویند اگر با ما همراه باشید در مورد ارزش این دو نمونه یعنی فیروزه عجمی و شجری بیشتر خواهیم گفت پس با ما همراه باشید.
فیروزه عجمی
انواع فیروزه عجمی همانطور که دربند بالا هم گفته شد رنگی کاملاً یکدست و آبیرنگ دارد که بدون رگههای رنگ دیگر است. البته که فیروزه عجمی فقط در ایران و فقط در نیشابور استخراج میشود و غیر از آن جایی دیگر وجود ندارد. فیروزه عجمی در میان عربها خیلی محبوب و پرفروش است زیرا برای این افراد بسیار مهم است انگشتر فیروزهای که میخرند هیچ رگهای در آن نباشد اما در کشورهای دیگر خیلی به این رگهها اهمیت نمیدهند.
یعنی برای آنها فرقی نمیکند که حتی اگر رگه داشته باشد به آن عنکبوتی هم میگویند البته که اگر این رگهها به رنگ طلایی باشند باعث بالارفتن ارزش سنگ فیروزه میشود.
فیروزه شجری
انواع فیروزه شجری هم دارای ارزش بالایی است البته به شرطی که شجره و یا رگههای آن صاف و زیبا باشد، این رگهها در اصل مربوط به سنگ مادر است و اگر بهصورت لکه باشد از ارزش آن میکاهد عمدتاً این رگهها یا منظم و صاف هستند یا این که نامنظم و به شکل شاخوبرگ که به رنگ قهوهای و سیاه هستند اگر واقعاً این رگهها زیبا باشند بر ارزش و قیمت فیروزه افزوده میشود اما در کل بهتر است بدانید که ارزش فیروزه عجمی بسیار بالاتر از سنگ فیروزه شجری است. هم چنین فیروزه عجمی خیلی کمیابتر از فیروزه عجمی است.
قدمت فیروزه به چه زمانی برمیگردد؟ | تاریخچهی سنگ
همانطور که میدانید فیروزه از نمونه سنگهای باارزش و قیمتی است که از معادن داخل و خارج ایران استخراج میشود. تاریخچه فیروزه به زمان فراعنه مصر برمیگردد که پادشاهانی در مصر برای ملکههای خود گردنبندهایی از فیروزه هدیه میدادند. یعنی تقریباً 7500 سال قبل از میلاد در مصر باستان فیروزه وجود داشته است. حتی حدود 4000 سال پیش در سرابیت الخادم که در شبهجزیره سینا وجود دارد، فیروزه استخراج میشد. اولین زیورآلات ساخته شده برای ملکههای مصر باستان بوده که در آنها از فیروزه آبی و متمایل به سبز استفاده میشده است. با فیروزه گردنبند و دستبند درست میکردند و به ملکهها هدیه میدادند که امروزه با تحقیقهای فراوان به وجود آن در مومیاییها پی بردهاند. پس از آن در قرون 18 و 19 فیروزه معادن ایران بهعنوان خوشرنگترین و مرغوبترین فیروزه شناخته شد. بهطوریکه فیروزه آبی نیشابور آوازهای جهانی پیدا کرد و به کشورهای دیگر هم صادر گردید.
جایگاه فیروزه در متون کهن ایرانی
در ادبیات فارسی هر جا از فیروزه سخنی به میان آمده باشد، منظور همان فیروزه نیشابور است. در ادامه به چند نمونه از اشعاری که بزرگان شعر و ادب پارسی از فیروزه نامبردهاند را مطرح می کنیم.
حافظ شیرازی:
خوش درخشید ولی دولت مستعجل بود راستی خاتم فیروزه ی ابو اسحاقی
عطار نیشابوری:
که آسمان نیلگون فیروزه ای از کان توست بر دل عطار روشن گشت همچون آفتاب
فخر الدین اسعد گرگانی:
چو آهن هر زمان پیداکنی زنگ چو پیروزه بگردانی همی رنگ
میخواهم در مورد سنگ فیروزه یک تحقیق ارائه دهم. چه مواردی مهم است؟
همواره افرادی وجود دارند که علاقهمند به دانستن بیشتر در مورد پدیدهها هستند. فیروزه هم از آن دسته پدیدههای زیبا و ازرشمند است که افراد زیادی دوستدارند دانایی خود را در مورد آن افزایش دهند. دانش و تحقیق در مورد فیروزه را فیروزهشناسی میگویند. همه شما عزیزانی که مشتاق فیروزهشناسی هستید برای تحقیق در مورد فیروزه میتوانید به انواع سایتها، کتابخانههای معتبر مراجعه کنید.
می توانید همهچیز را درباره فیروزه بفهمید مواردی که در زیر میبینید در واقع مواردی است که اکثر افراد در این باره تحقیق میکنند:
- خواص فیروزه
- انواع فیروزه
- میزان سختی فیروزه
- معادن فیروزه
- قیمت فیروزه
- مراکز خرید و فروش فیروزه
- نگهداری از فیروزه
- شکل فیروزه
هر زمان که بخواهید می تواند به تحقیق در مورد فیروزه اقدام کنید و به طور کامل در این حیطه اطلاعات کامل به دست آورید. البته باید توجه داشته باشید که برای یافتن اطلاعات معتبر باید حتما به منابع معتبر مراجعه کنید البته که مشاهده عینی هم کمک زیادی در فیروزهشناسی میکند.
نکاتی در ارتباط با فیروزهٔ اصل که لازم است بدانید.
همانطور که برای همه ما مهم است که فیروزهای که میخریم اصل و مرغوب باشد به همان اندازه هم شناسایی اصل بودن آن مهم است. برای این که شما عزیزان بابت خرید فیروزه میخواهید هزینهای بپردازید پس باید زرنگ باشید و در دام افراد متقلب و سو استفادهگر نیفتید. در این زمینه باید عاقل بود و هوشمندانه عمل کر. ما هم این جا هستیم تا راههای تشخیص اصل بودن فیروزهرا به شما آموزش دهیم تا همه شما آقایان و خانمهایی که برای خرید انگشتر و گردنبند و دیگر زیورآلات مراجعه میکنید بهراحتی بتوانید فیروزه اصل و تقلبی و هم چنین فیروزه شجری و عجمی را تشخیص دهید.
امروزه وجود افراد سودجو افزایشیافته و در هر زمینهای تصمیم به کلاه برداری دارند مخصوصاً که این سنگ را اکثر خانمها و آقایان قادر به تشخیص اصلوفرع بودن آن نیستند پس تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.
راهنمای تشخیص
برای آنکه فیروزه اصل را از انواع تقلبی پلاستیکی و شیشه آن تشخیص دهید، به موارد زیر توجه کنید:
- تشخیص اصل بودن فیروزه بر اساس رنگ
- تشخیص اصل بودن فیروزه بر اساس سختی
- روش های محلی دیگر جهت تشخیص اصل بودن فیروزه
تشخیص فیروزه بر اساس رنگ
برای این که روشهای محلی را انجام دهید باید ابتدا فیروزه را خریداری کنید سپس آن را مقابل نور خورشید قرار دهید اگر تغییر رنگ دهد یعنی این سنگ اصل نیست و بسیار بیارزشتر از مبلغی است که برای داشتن آن پرداختهاید. اگر بخواهید از طریق رنگ آن تشخیص دهید باید بدانید که رنگ این سنگ در دامنه رنگهای آبی آسمانی و آبی تیره تا آبی مایلبهسبز دیده میشود هر رنگی غیر از اینها اصل نیست، رنگ آبی فیروزه به دلیل وجود مس است و اگر به رنگ سفید نزدیک باشد یعنی ناخالصی آلومینیوم دارد پس به درد نمیخورد. فیروزه اصل به حالت مات است که از این نظر هم میتوان اصل بودن آن را تشخیص داد اگر شفاف و براق باشد یعنی نامرغوب و تقلبی است.
تشخیص سنگ فیروزه اصل بر اساس سختی
همانطور که میدانید فیروزه هم نوعی سنگ است که از درجه سختی برخوردار است. برای تشخیص بهتر است یک سوزن همراه هود داشته باشید و روی سنگ فیروزه بکشید اگر خطی که روی آن کشیدید خراش بر نداشت یعنی فیروزه اصل است اما اگر خطی عمیق ایجاد شد نشان از تقلبی بودن آن است که از پلاستیکهای فشرده تشکیل شده و به آن رنگ آبی اضافه شده است. یکی از نشانههای تشخیص این است که سنگ را بر روی شیشه بکشید سختی فیروزه از شیشه بیشتر است و شیشه را خراش میدهد. البته اگر از فروشگاه معتبر خریداری کنید خیالتان راحت خواهد بود.
چگونه فیروزه پیدا کنیم؟
سؤالی که ممکن است برای شما پیش آید این است که از کجا میتوان سنگ فیروزه را پیدا کرد ما این جا هستیم تا تمام راهنماییهای لازم را جهت پیداکردن سنگ فیروزه به شما بدهیم و هم چنین معادن سنگ فیروزه در ایران را به شما معرفی کنیم تا شما بتوانید بهراحتی به این معادن مراجعه کنید و هر میزان سنگ فیروزه که میخواهید را خریداری کنید و یا اصلاً کسبوکار خودتان را راه بیندازید.
همانطور که میدانید ایران یکی از بهترین فیروزهها را دارد که معادن آن هرساله مقدار زیادی سنگ فیروزه استخراج میکنند که نهتنها در کشور خودمان استفاده میشود بلکه به کشورهای دیگر هم صادر میشود برای یافتن این معادن با ما همراه باشید.
محل قرارگیری سنگ فیروزه
معادن سنگ فیروزه در ایران محل قرارگیری این سنگ قیمتی است معدنی همچون معدن نیشابور که از مهمترین و بزرگترین معادن ایران است که سالانه بیش از 19 تن سنگ فیروزه از آن استخراج میشود. از دیگر معادن میتوان معدن فیروزه عبدالله گیو و اندیس فیروزه آقایه و هم چنین معدن فیروزه باغو را نام برد. اگر بخواهید بدانید که حدوداً از هر تن استخراج از معدن چهقدر سنگ فیروزه است به شما خواهیم گفت که از یک تن استخراج از معدن نیشابور حدود 8 تا 10 کیلوگرم سنگ فیروزه است که این معدن در 55 کیلومتری شمال غربی نیشابور در روستای معدن قرار دارد البته که استخراج سنگ فیروزه از معدن هم بسیار سخت و پیچیده است.
برش و آسیاب فیروزه در نیشابور ایران
ایران حداقل 2000 سال است که منبع مهم فیروزه بوده است. در ابتدا ایرانیان آن را «pērōzah» به معنای «پیروزی» نامیدند و بعدها عربها آن را «fayruzah» نامیدند که در فارسی جدید به «fīrūzeh» تلفظ میشود. در معماری ایرانی از فیروزه آبی برای پوشاندن گنبد کاخها استفاده میشد زیرا رنگ آبی تند آن نمادی از بهشت روی زمین نیز بود.
فیروزه ایرانی از ایران
این رسوب به طور طبیعی آبی است و در اثر کمآبی وقتی گرم میشود سبز میشود. محدود به منطقهای مینزده در نیشابور، قله کوه علی مرسایی با ارتفاع 2012 متر (6601 فوت) در نزدیکی مشهد، مرکز استان خراسان، ایران است. تراکیت فرسوده و شکسته میزبان فیروزه است که هم در محل بین لایههای لیمونیت و ماسه سنگ و هم در میان صخرههای پایه کوه یافت میشود. این آثار به همراه آثار شبهجزیره سینا قدیمیترین آثار شناخته شده هستند.ایران در استانهای سمنان و کرمان نیز دارای معادن فیروزه است.
سنگ فیروزه زنده
اگر تحقیق کرده باشید در تمام سایتها صحبت از فیروزه مرده و زنده است. اما آیا واقعاً چنین چیزی ممکن است؟ مگر ممکن است یک سنگ زنده یا مرده شود؟ مگر سنگ جاندار است؟ در این مورد باید بگوییم که این یک اصطلاح است زمانی که صحبت از فیروزه زنده و مرده به میان میآید، منظور در اصل مرغوبیت و ارزش کارایی آن است که اگر آنها را ازدستداده باشد، مرده است و اگر آنها را داشته باشد و یا بازیابد میگویند زنده است و یا زنده شده است.در حقیقت زنده و مرده بودن این سنگ را نسبت به رنگ آن تشخیص میدهند.
از کجا بفهمیم سنگ فیروزه زنده است؟
برای این که بفهمید این سنگ زنده است باید به رنگ آن دقت کنید اگر فیروزه رنگ آبی زیبا و مات خود را به رنگی مایلبهسبز بد رنگ به حالت کپک سبزرنگ داده باشد بهاصطلاح فیروزه مرده است.
اما اگر رنگ آبی خود را حفظ کرده باشد یعنی هنوز زنده است. برای این که این سنگ زنده باید به آن رسیدگی کرد و هرچند وقت یکبار آن را تمیز کرد. زیرا فیروزه به روغن و چربی و لوازم آرایشی حساس است و این موارد موجب تغییر رنگ و در نهایت مرگ آن میشوند. پس بهتر است چند ساعت فیروزه را در خاک نگه دارید و سپس آن را بشویید. هم چنین میتوانید مقداری رزین به فیروزه خود اسپری کنید تا نمیرد.
چرا سنگ فیروزه سیاه میشود؟
یکی از مشکلاتی که ممکن است برای سنگ فیروزه پیش آید این است سیاه شود. سیاه شدن سنگ فیروزه بهخاطر عوامل خاصی ممکن است پیش آید. اگر سنگ فیروزه را در مجاورت حرارت قرار دهید آب خود را از دست میدهد و سیاه میشود. در مواردی هم اگر سنگ فیروزه مقابل نور آفتاب بماند حرارت و گرمای آن سبب ازدستدادن آب آن میشود و همین نیز موجب سیاه شدن سنگ فیروزه میشود.هرچند اگر سنگ فیروزه سیاه شود بهاصطلاح سنگ مرده است و دیگر سنگ مرغوبیت خود را ندارد.
سنگ فیروزه مرده
حتماً شنیدهاید که از سنگ فیروزه مرده و یا زنده سخن میگویند که علت آن مربوط به رسیدگی و شارژ و تقویت و نگهداری از سنگ فیروزه است. اگر هرچند وقت یکبار سنگ فیروزه را تمیز کنید و با دستمال مرطوب پاک کنید سنگ فیروزه زنده میماند، باید حواستان باشد سنگ فیروزه خود را در مجاورت حرارت قرار ندهید تا آب خود را از دست ندهد، و سیاه نشود و نمیرد. باید برای شارژ و نمردن سنگ فیروزه به آن رزین اسپری کنید. برای این که سنگ فیروزه نمیرد باید آن را هرچند وقت یکبار، چند ساعت درون خاک بگذارید همه این کارها مانع مردن سنگ فیروزه میشود. سنگ فیروزه زنده همواره خوشرنگ و زیبا و شیک و درخشنده است.
سنگ فیروزه را چگونه تقویت و یا به عبارتی شارژ کنیم؟
همانطور که شما عزیزان میدانید تمام زیورآلات و سنگهای قیمتی نیاز به تقویت و مراقبت دارند تا همواره مانند روز اول بدرخشند و زیبا باقی بمانند ازاینرو سنگ فیروزه هم از جمله سنگهای قیمتی است که نیاز به مراقبت دارد حتی در مواردی از شارژ سنگ فیروزه هم یاد میکنند منظور از شارژ و تقویت سنگ فیروزه این است که از موادی جهت هر چه زیباتر جلوهدادن آن استفاده شود و تمیزکاریهایی انجام شود که از مردن و یا به زبان سادهتر از تغییر رنگ سنگ فیروزه جلوگیری کرد، بهترین راه برای شارژ سنگ فیروزه استفاده از نمک دریا است که شما سنگ فیروزه را در مقداری نمک دریا میخوابانید. در این صورت سنگ فیروزه کدر و بد رنگ نمیشود و هر روز زیباتر از قبل جلوه میدهد هم چنین خواص بینظیر آن همواره تأثیرگذار خواهد بود.
مراقبت از سنگ فیروزه
برای این که سنگ فیروزه که نگین انگشتر و یا گردنبند شما است سالم بماند باید از آن مراقبت کنید. برای نگهداری سنگ فیروزه باید آن را در خاک نگه دارید یعنی سنگ فیروزه خود را چند ساعتی در خاک بگذارید سپس آن را از خاک خارج کرده و بشویید و پاک کنید. برای مراقبت از سنگ فیروزه باید آن را بهمحض چرب و کثیف شدن تمیز کرد زیرا ممکن است پس از گذشت زمان دیگر آنطور که باید، تمیز نشود و کیفیت خود را از دست بدهد پس حتماً سنگ فیروزه را از مجاورت روغن و مواد شوینده و لوازم آرایشی دور کنید و هنگام تمیزکردن هم حتماً به مواد شویندهای که استفاده میکنید توجه داشته باشید. در ادامه از چگونگی تمیزکردن سنگ فیروزه خواهیم گفت پس حتماً با ما همراه باشید.
تمیز کردن سنگ فیروزه
قطعاً برای ماندگاری هر چه بیشتر سنگ فیروزه باید به تمیزکردن و تقویت سنگ فیروزه پرداخت. زیرا ممکن است به هر دلیلی کثیف شوند و بهخاطر این که سنگ فیروزه بسیار حساس است و نباید به آن روغن و مواد شوینده قوی و لوازمآرایش بخورد. به کمک روشهای زیر باید سنگ فیروزه را تمیز کرد به موارد زیر توجه کنید:
- با استفاده از دستمال نمدار
- با استفاده از رزین
- با استفاده از آب روان
- با استفاده از خاک
- با استفاده از نمک خشک دریا
بهوسیله دستمال نمدار میتوان فیروزه را تمیز کرد و آسیبی هم به آن وارد نمیشود. هم چنین برخی افراد میگویند برای تمیزکردن فیروزه باید چنددقیقهای آن را در مجاورت آب روان قرارداد و سپس با دستمال خشک آن را تمیز نمود. شما عزیزان میتوانید با دستمال آغشته به رزین هم فیروزه را تمیز کنید.
آشنایی با خواص سنگ فیروزه
همانطور که شما عزیزان هم میدانید فیروزه یکی از جذابترین سنگهای زینتی است که بسیار زیبا و مفید است و هرکسی دوست دارد یکی از انواع آن را داشته باشد. خانمها نیز علاقه بسیار زیادی به زیورآلات سنگی دارند بهخصوص اگر فیروزه باشد، البته که امروزه آقایان هم از زیورآلات استفاده میکنند و میتوان از فیروزه در زیورآلات مردانه هم استفاده کرد. فیروزه دارای خواص بسیار زیاد و مفیدی است که برخی بهعنوان خواص درمانی سنگ فیروزه هم از آن یاد میکنند.
زیرا خواص آن باعث درمان امراض جسمی و روحی میشود که در ادامه قصد داریم شما عزیزان را با خواص فیروزه برای جسم آشنا کنیم شاید مایل باشید به مقدار بیشتری از آن آگاه شوید
خواص سنگ فیروزه برای جسم
فیروزه خواص زیادی دارد که بخشی از آنها برای جسم مفید هستند و تأثیرات چشمگیری بر چشم میگذارند ازاینرو همواره توصیه میکنند از زیورآلاتی همچون دستبند و انگشتر فیروزه استفاده کنید. شاید بپرسید خواص فیروزه برای جسم چیست ما این جا هستیم تا این خواص را در موارد زیر برایتان نام ببریم:
- برای چشم و شبکوری بسیار مفید است هم چنین سرمه سنگ فیروزه فوقالعاده است.
- باعث کاهش دردهای شکمی میشود.
- برای افرادی که مشکل ریه دارند استفاده میشود.
- برای تسکین درد گلو نیز از فیروزه استفاده میشود.
- عملکرد کبد را تقویت میکند.
توصیهای که افراد باتجربه دارند این است که از فیروزه برای سرمه و یا قراردادن آن بر روی چشم استفاده شود و یا به آن نگاه شود. درگذشته برای تسکین دردهای شکمی از پودر فیروزه استفاده میکردند. اگر بتوانید سنگ فیروزه را بر روی گلوی خود قرار دهید نهتنها درد گلو را تسکین میدهد بلکه تنفس و ریهها را نیز تقویت میکند حتی در مواردی گفته شده که فیروزه تارهای صوتی را نیز تقویت میکند.
آیا فیروزه بر چاکراهای بدن تأثیر دارد؟
بهطورکلی گفته میشود که فیروزه تمام چاکراها را باز میکند و به عشق اجازه میدهد که در تمام وجود جریان یابد. یکی از چاکراهایی که بهعنوان چاکرای فیروزه میشناسند، چاکرای قلب است. هنگامی که چاکرای قلب در تعادل باشد، احساس آزادی و قدرت و امیدواری را در خود احساس میکنید. فیروزه با بازکردن چاکرای قلب عشق را دریافت و به دیگران ابراز میکند.
چاکرای گلو دیگر چاکرایی است که از فیروزه تغذیه میکند. بازبودن چاکرای گلو بیان راحتتر افکار و احساسات شما را در پی خواهد داشت و هرآنچه که دوست دارید بدون هیچ ترس و نگرانی، بیان خواهید کرد.
ماه تولد فیروزه، آذر است.
اگر شما یا یکی از عزیزانتان متولد ماه آذر هستید، یکی از بهترین کادوهایی که میتوان به آنها داد، یک دستبند، گردنبند و یا وسیلهٔ تزئینی از جنس سنگ فیروزه است.
فیروزه به دلیل خاصیتهای فراوانی که بر چاکراهای بدن دارد، بهخوبی میتواند حال و هوای متولدین این ماه را عوض کند و آنها را به یک فرد پرانرژی تبدیل کند. توصیه ما به شما این است که از فیروزه در زیورآلات خود استفاده کنید تا شاهد نتایج آن در زندگی خود باشید.
خواص سنگ فیروزه برای روح
فیروزه بر روح و روان هم تأثیرگذار است به این صورت که استفاده از فیروزه باعث اعتمادبهنفس بیشتر در افراد میشود، یکی دیگر از خواص فیروزه برای روح آن است که سبب شادی و آرامش میشود. طوری که اضطراب و نگرانی را میبرد و باعث بهترشدن افراد افسرده میشود. از دیگر خواص فیروزه آن است که موجب دفع نیروهای منفی احساس بد میشود. پس همانطور که به نظر میرسد فیروزه روح انسان را جلا میدهد و باعث ایجاد احساس بهتری میشود پس پیشنهاد میکنیم از فیروزه بهعنوان انگشتر و یا گردنبند و یا دستبند استفاده کنید.
خواص سنگ فیروزه در اسلام
شاید ندانید اما اولین هدیهای که از جانب خداوند به پیامبر اسلام حضرت محمد (ص) داده شد انگشتری با سنگ فیروزه بود که در احادیث و قصههای پیامبران هم در مورد آن گفته شده هم چنین در اسلام به آقایان توصیه شده که انگشتر فیروزه به دست خود اندازند. حضرت محمد (ص) در این باره فرمودهاند اگر روزی یکبار به فیروزه نگاه کنید مانند آن است که هفت در بهشت به روی آن باز شده است. در کل خواص فیروزه در روایات اینگونه بیان شده است که سبب دورکردن دردها و مستجاب شدن دعاها و هم چنین ازبینبردن فقر و زیادشدن قوت دلها میشود به همین خاطر امام صادق (ع) میفرماید فقیر نمیشود دستی که انگشتر فیروزه در آن باشد. پس سعی کنید از زیورآلاتی که فیروزه دارند استفاده نمایید.
معایبی که فیروزه دارد، چیست؟
یکی از معایب بزرگ این سنگ آن است که زمانی که در مجاورت نور مستقیم آفتاب و یا حرارت و گرما قرار میگیرد آب خود را از دست میدهد و همین باعث میشود رنگ خود را از دست بدهد و بد رنگ میشود. زمانی که فیروزه رنگ خود را از دست میدهد انرژی و اثر آن هم کم میشود مثل روزهای اول اثر نخواهد داشت.
یکی دیگر از معایب فیروزه آن است که به تمام مواد چرب و روغنی و مواد شوینده قوی و هم چنین لوازم آرایشی حساس است و چنین موادی سبب کدر شدن رنگ فیروزه و بد رنگ شدن و ازبینرفتن زیبایی آن میشود پس اگر به دنبال خرید فیروزه و یا زیورآلاتی با تزئین فیروزه هستید بهتر است از این معایب آگاه باشید تا بتوانید بهتر تصمیم بگیرید و درستترین و بهترین خرید را داشته باشید..
ممنونم خیلی مقاله عالی و جامعی بود